Securizarea locuinței și a curții constituie o prioritate pentru toți proprietarii în condițiile în care infracțiunile de tipul furturilor, jafurilor și vandalismelor sunt destul de frecvente în România și, mai mult decât atât, nu se întrevede o schimbare a modului de comportament al infractorilor. În cele mai multe cazuri, autoritățile statului nu fac suficient pentru creșterea securității tuturor românilor și, din această cauză, rămâne în sarcina proprietarilor de locuințe implementarea unor sisteme de securizare a acestora pentru a realiza un mediu sigur familiei și bunurilor.
În articolul de mai jos veți putea consulta o listă utilă cu moduri de securizare a casei și curții, ce fac față cu succes condițiilor din prezent și care se bazează pe cele mai noi studii în domeniul infracționalității și psihologiei infractorilor. Astfel, se vor consulta atât metode active, cât și metode pasive de securizare, descoperindu-se rapid câteva greșeli frecvent efectuate în legătură cu această problemă cu care se confruntă societatea modernă.
Cuprins:
1. Metode active de securitate a locuinței și a curții
1.1. Sistemele de acces controlat pentru securitatea casei
1.2. Sisteme de supraveghere video pentru supravegherea casei
1.3. Sisteme de alarmă pentru securitatea locuinței
1.4. Sisteme inteligente de iluminat exterior pentru securizarea casei
2. Metode pasive de securitate a casei
2.1. Securizarea pasivă a locuinței
2.2. Securizarea pasivă a curții
3. Greșeli frecvente în securizarea casei
Securitatea casei și a curții este o preocupare pentru toți proprietarii, indiferent dacă locuințele lor sunt plasate în zona urbană sau în cea rurală. De foarte multe ori, secțiile de poliție sunt departe de casă, iar intervențiile sunt greu de făcut din diverse motive. Fiecare proprietar trebuie să pună la punct un sistem complex, care să protejeze bunurile și membrii familiei.
Dintre măsurile ce se pot aplica pot fi amintite cele active, bazate pe o tehnologie de vârf, cu rol de descurajare a eventualilor infractori. Aceste sisteme se bazează pe tehnologie pentru a detecta eventualele intruziuni și pentru a interveni în mod activ în vederea descurajării infracțiunilor. Printre cele mai valoroase tehnologii ce pot fi utilizate în acest sens sunt sistemele de acces controlat, care nu permit accesul decât al persoanelor autorizate, supravegherea video, sistemele de alarmă și sistemele moderne de iluminat.
Accesul în locuință sau curte poate fi securizat cu ajutorul unor sisteme moderne de control. Prin intermediul acestora proprietarii pot controla și restricționa accesul. Printre tehnologiile ce pot fi folosite în acest sens se numără cele prezentate mai jos.
Accesul în curte este realizat în România prin intermediul unor porți ce închid o curte protejată de garduri rezistente. În foarte multe cazuri, tocmai aceste porți sunt considerate breșe de securitate, deoarece sunt ușor de deschis dacă se folosesc sisteme clasice de securizare. Mai mult de atât, porțile dau prilejul infractorilor de a profita de momentul în care proprietarii se întorc cu mașinile acasă și le opresc dându-se jos pentru a deschide.
Aceste momente sunt prielnice pentru hoții care pot fura din mașină obiecte prețioase sau chiar mașina în sine. Tehnologia vine în ajutor prin sistemele de automatizări pentru porți culisante ce pot fi montate cu ușurință. Comanda de închidere și deschidere se face printr-o telecomandă din siguranța propriului automobil fără a fi necesară activarea manuală a sistemului.
Important este și accesul în locuința propriu-zisă. Aici pot fi folosite carduri de acces ce conțin informații criptate, cititoarele de amprente care permit accesul doar a persoanelor care au înregistrate în sistem amprentele proprii și sistemele de control al accesului de la distanță. Practic, proprietarul poate comanda prin intermediul internetului închiderea și deschiderea ușilor de la distanță pentru a permite accesul în locuință a persoanelor autorizate.
Tehnologia poate ajuta chiar și la securizarea locului de parcare pentru ca acesta să nu fie ocupat de persoane mai puțin îndreptățite. Astfel, se pot monta bariere automate care securizează o parcare sau chiar sisteme individuale pentru fiecare loc în parte.
Supravegherea video este una dintre primele metode moderne ce folosește ajutorul tehnologiei pentru securizarea curții și a locuinței. Multă vreme monitorizarea video a fost destinată doar instituțiilor și firmelor de mari dimensiuni, însă tehnologia a deveni accesibilă tuturor în prezent. Mai mult de atât, au fost făcute avansuri considerabile, ce au permis îmbunătățirea calității imaginilor, posibilitatea monitorizării de la distanță prin intermediul internetului și introducerea filmării pe timp de noapte, cu ajutorul tehnologiei cu infraroșu.
Foarte utilă este și îmbinarea sistemului de acces cu cel de monitorizare video sub forma sistemului de video interfonie, o variantă care îmbină interfonul clasic cu o cameră de supraveghere video. Practic, înainte de a permite accesul în curte, bloc sau locuință, proprietarul poate să vadă pe un ecran dacă persoana sau persoanele sunt cine susțin sau dacă există o probabilitate a apariției unei infracțiuni.
În plus, un astfel de sistem este și un mijloc util de descurajare a infracțiunilor. Eventualii hoți vor renunța la planurile lor atunci când vor observa prezența camerelor video, știind că pot fi identificați cu ușurință prin cercetarea înregistrărilor.
Cele mai multe infracțiuni de genul furturilor, jafurilor și vandalismelor au loc noaptea, deoarece infractorii se simt protejați. O iluminare inteligentă a curții descurajează în cele mai multe cazuri astfel de persoane. Studiile au demonstrat că cel mai utilă în acest sens este iluminarea inteligentă. În locul unei lumini puternice pe tot timpul nopții, mai eficientă este conectarea sistemului de iluminare la senzori de prezență. Astfel, în momentul unei intruziuni luminile se vor aprinde automat și îi vor îndepărta pe infractori, obținându-se o securitate sporită și o economie de energie electrică.
Metodele pasive de securizare a locuinței sunt acele măsuri aplicate cu rol permanent, care nu necesită o acțiune activă în vederea utilizării lor. În general, aceste tipuri de atingere a securității sunt ușor de implementat, nu necesită o investiție majoră și oferă rezultate corecte în cele mai multe cazuri. Rolul acestor sisteme este de a împiedica sau întârzia accesul neautorizat și de a descuraja infracțiunile.
Locuințele adăpostesc de cele mai multe ori obiecte valoroase, precum bijuteriile, banii, aparatele electronice scumpe sau opere de artă. În vederea protejării acestora, proprietarii pot monta anumite sisteme care împiedică accesul sau măcar îi întârzie pe infractori până la venirea autorităților sau a firmelor de pază. Printre aceste măsuri se numără:
Tot în domeniul securității pasive se poziționează realizarea vecinătății vigilente. Sprijinul reciproc în supraveghere și raportarea activităților suspecte, fiind știut că infractorii mai întâi cercetează zona și apoi acționează, reprezintă o metodă foarte utilă de creștere a nivelului securității pe o anumită stradă sau într-un anumit cartier.
Curțile caselor sunt vizitate uneori de persoane neautorizate, ca de exemplu hoții aflați în căutarea prăzii sau persoanele rău intenționate, care distrug bunurile altor persoane. Securizarea pasivă a curții este o metodă optimă, ce poate fi aplicată ușor și care dă rezultate foarte bune în majoritatea cazurilor. Metoda aceasta este destinată descurajării infractorilor, în primul rând, și, în al doilea rând, împiedicării sau îngreunării accesului. Printre măsurile ce pot fi aplicate în acest sens se numără:
Sistemele de securitate, oricât de performante ar fi, nu pot răspunde în totalitate provocărilor dacă nu sunt însoțite și de un comportament adecvat al oamenilor. Specialiștii au identificat o serie de greșeli frecvente, ce favorizează apariția infracțiunilor. Este important ca oricine să cunoască aceste erori pentru a putea lua măsurile necesare de evitare ale acestora:
În concluzie, proprietarii de case trebuie să facă eforturi susținute pentru a obține o securitate cât mai completă prin aplicarea unor soluții pasive și active, cu eficacitate dovedită în timp pentru a pune la adăpost familia și bunurile materiale.
Surse foto: cameromania.com, unsplash.com