De câți turnicheți sau porți rapide e nevoie pentru un trafic fluent?, cameromania.com
"De câte culoare cu turnicheți am într-adevăr nevoie?" reprezintă cea mai întâlnită întrebare adresată specialiștilor atunci când proiectează strategia de securitate pentru controlul intrărilor. Un număr prea mare de turnicheți înseamnă resurse financiare și spațiu irosite. Prea puține culoare de acces înseamnă timp pierdut, productivitate scăzută și utilizatori frustrați.

Ce trebuie să ai în vedere atunci când stabilești numărul de culoare de turnicheți?

Există mai multe tipuri de turnicheți. Alegerea pe care o faci va influența fluxul de persoane, ușurința la utilizare și spațiul necesar. Există culoare de turnicheți (cu sau fără geamuri batante sau retractabile), turnicheți mecanici (waist height sau full height).

Factori inițiali de luat în considerare:
  • Configurația clădirii. Câte uși are, care este dimensiunea holului de intrare (statul la coadă, capacitate, siguranță).
 
  • Strategia/politica corporate de securitate. Citirea cardului și la intrare și la ieșire, autentificare biometrică mai degrabă decât carduri de acces?, Coduri de bare/coduri QR vs carduri contactless vs cell phones readers?
  • Politica referitoare la vizitatori. Li se emit ecusoane? Pot intra pe baza unui card de angajat? Există un sistem încorporat de returnare a cardurilor de vizitator?
  • Cultura corporate. Cât de importantă este experiența utilizatorului? Cum poți echilibra siguranța, securitatea și experiența utilizatorului?
  • Design. Trebuie să respecți anumite particularități de design? Majoritatea culoarelor cu trecere rapidă pot fi customizate (cu un anumit cost) pentru a se armoniza cu designul specific al unei locații.
  • Statutul clădirii. În cazul unei clădiri protejate există o serie de reglementări stricte care trebuie respectate pentru orice modificare adusă. ​​​​​​​
  • Tipul locului. În sediile închiriate, departamentele de property management se preocupă de clienți, statisfacția acestora influențaând veniturile din chirii, în timp ce în cazul sediului unei companii se acceptă un anumit disconfort pentru clienți în schimbul unei mai mari siguranțe pentru angajați. ​​​​​​​
  • Numărul și tipul utilizatorilor. Lucrători în schimburi (mai predictibil), angajați la birou, sistem hibrid? ​​​​​​​
  • Comportamentul utilizatorilor. De obicei, persoanele care folosesc turnicheți nu trec în formație perfectă. Pot interveni diverse situații: carduri rătăcite, socializare, comportamentul uman în general. ​​​​​​​
  • Costul. Când stabilești bugetul trebuie să iei în calcul diferite aspecte. De exemplu, turnicheții full height sunt în general mai ieftini decât porțile cu trecere rapidă, dar au un flux mult mai încet. Controlul biometric este în general mai lent și mai scump decât controlul accesului de tip contactless etc.
​​​​​​​
De câți turnicheți sau porți rapide e nevoie pentru un trafic fluent?Toți acești factori de mai sus te vor ghida în designul de ansamblu al tipului de produs de care ai nevoie: porți cu trecere rapidă, turnicheți mecanici full height etc.

După ce ai stabilit tipul de produs pe care vrei să-l instalezi, poți să lucrezi la design. Bineînțeles că în această etapă, calculele efectuate te pot determina să-ți revizuiești alegerea dacă observi că aceasta nu corespunde scopului urmărit. De exemplu, bugetul alocat te-a îndreptat către turnicheți full height, dar ți-ai dat seama că fluxul asigurat de aceștia nu este suficient de bun. Sau îți doreai culoare cu trecere rapidă, dar numărul de care ai nevoie nu se încadrează în spațiul disponibil.
 




​​​​​​

De unde să începi?
După ce ai luat în considerare toți acești factori, te poți concentra pe cele trei variabile care servesc drept punct de pornire pentru stabilirea numărului de culoare de turnicheți:
  1. Numărul de deținători autorizați de carduri. Include angajați, curieri, contractori și vizitatori.
  2. Timpul necesar pentru vârful de trafic. Care este timpul maxim de întârziere sau așteptare pe care îl poți accepta pentru perioada de vârf de trafic?
  3. Capacitatea de trecere a sistemului de control de acces și al turnicheților. Anumite tehnologii de control al accesului au un timp de procesare al tranzacțiilor mai lung. Acest timp de procesare influențează fluxul pe minut de persoane care utilizează sistemul și trebuie luat în considerare în calcule. Același concept de timp variabil al fluxului se aplică și în cazul turnicheților. În general, un un flux calculat de 2 secunde reprezintă o estimare sigură și realistă.

Formula de calcul pentru a determina numărul necesar de culoare de  turnicheți:
(P/M) /T=L, unde
P=numărul titularilor de carduri/persoane autorizate (angajați +utilizatori desemnați +vizitatori)
M=numărul de minute pentru vârful de trafic (ex. schimbul de ture)
T=capacitatea combinată de trecere asigurată de sistemul de control al accesului și al turnicheților
L=numărul aproximativ al culoarelor de turnicheți necesare.

De exemplu: dacă 1500 deținători de carduri trebuie să fie procesați în perioada de vârf 7:00 - 7:30 AM (30 minute), atunci P=1500 și M=30.
P/M=50 persoane pe minut intră în clădire;
T=60 secunde/(timpul de trecere prin culoar pentru fiecare persoană) 2 secunde=30 secunde;
Atunci L= (P/M) /T=50/60=1,67, rotunjit 2 culoare turnicheți.
Un alt exemplu tot pentru 1500 de persoane, dar cu un timp de trecerea pentru fiecare persoană de 4 secunde:
P/M=50,
T=60 secunde/4 secunde=15 secunde
Atunci L=(P/M) /T=50/15=3,34, rotunjit 4 culoare turnicheți.


Atunci când calculezi fluxul oricărei intrări, trebuie să ai mereu în vedere toate aspectele de mai sus, dar și modul în care reacționează oamenii în viața reală atunci când utilizează intrări cu acces controlat. Unii pot fi mai înceți decât alții, unele persoane își pun diverse obiecte (cafea, geantă) pe coprul turnicheților în timp ce caută cardul de acces. Alarma culoarului poate fi activată accidental, utilizatorul fiind nevoit să se retragă și să reia procesul. Cu cât este mai mare timpul de trecere cu atât vor fi necesare mai multe culoare.

 




Incarcare...






Conexiunea a fost inchisa. Va rugam sa reincarcati pentru a restabili functionalitatea.





Conexiunea a fost inchisa. Va rugam sa reincarcati pentru a restabili functionalitatea.

Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙